Het is in WinTree Financiële administratie mogelijk om een betalingsadvies aan te maken op basis van de openstaande posten van de crediteuren. Dit betalingsadvies kan vervolgens als betalingsopdracht geïmporteerd worden in het telebankierpakket. Dit pakket kan op de eigen computer draaien of via internet. Tijdens het verwerken van de betalingsopdracht is het mogelijk om de openstaande posten die in de opdracht staan, direct te verwerken als zijnde betaald.
In het bankwezen zijn voor het verwerken van betalingsopdrachten een drietal standaard bestandsformaten beschikbaar:
- ClieOp03 formaat (binnenlandse betaal- of incasso opdrachten)
- BTL91 formaat (buitenlandse betaalopdrachten in vreemde valuta)
- SEPA formaat (binnenlandse en buitenlandse betaalopdrachten in Euro's) - te gebruiken in WinTree na juni 2012
Voordat WinTree Telebankieren gebruikt kan worden, moeten de volgende instellingen en stamgegevens in WinTree aanwezig zijn:
- Bankrekeningen; instelling voor controle op juistheid van ingevoerde rekeningnummers.
- Landen; instelling per land voor het gebruik van IBAN.
- Dagboeken; aanmaak dagboek 'Automatische betalingen'.
- Banken; lijst met bankgegevens die onder andere voor telebankieren gebruikt gaan worden.
- Systeeminstellingen; invoeren gegevens in het tabblad 'Telebankieren'.
- Leveranciers; invoeren van bankrekeningnummer.
Houd bij het invoeren van deze stamgegevens bovenstaande volgorde aan.
SEPA (Single Euro Payment Area) (*)
Om de efficiëntie van het Europese betalingsverkeer te verhogen, zette de Europese Commissie al begin jaren negentig de harmonisering van de betaalinfrastructuur op haar politieke agenda. In januari 2008 mondden de initiatieven uit in SEPA. Vanaf 1 februari 2014 gebruikt iedereen in Nederland, zowel bedrijven als consumenten, het International Bank Account Number (IBAN) als rekeningnummer.
In de overgangsperiode (zomer 2012 tot en met februari 2014) zal de WinTree gebruiker nog een keuze hebben in welk bestandsformaat de betalingsopdracht gemaakt gaat worden. Overleg met de bank welk bestandsformaat de bank kan verwerken.
Bestaande bankrekeningnummers van leveranciers moeten tijdig omgezet worden naar een IBAN-nummer. Hiervoor is in WinTree Hulppprogramma's een tool beschikbaar. Lees hiervoor de handleiding Bank/Giro naar IBAN.
Uitbreidingsmodules
Het menu Telebankieren heeft twee uitbreidingsmodules:
- Telebanking Europa (module 114); voor het betalen van buitenlandse crediteuren.
- Maken Incasso-opdrachten; voor het maken van incasso-opdrachten op basis van openstaande posten van debiteuren. Dit is een aparte parameter waarvoor een aparte handleiding bij TSD beschikbaar is.
Beide uitbreidingen kunnen los van elkaar gebruikt worden.
Het aanmaken van een betaalopdracht bestaat uit twee stappen:
- Aanmaken van het betalingsadvies.
- Aanmaken van een betalingsopdracht, waarbij de gegevens uit het betalingsadvies worden gebruikt.
Lees hiervoor de aparte beschrijvingen.
Onderstaande korte uitleg is overgenomen van de website www.sepanl.nl . Op deze site staat meer informatie over het SEPA systeem. Lees de website www.overopiban.nl voor meer informatie over het gebruik van IBAN-nummers.
De vraag welke landen deel uitmaken van SEPA, is niet eenvoudig te beantwoorden. Het juridisch kader in Europa, gevormd door de Richtlijn Betalingsdiensten, is van toepassing op alle lidstaten en valuta van Europa. De nieuwe technische standaarden en producten zijn gericht op betaling in euro en niet op betaling in andere valuta.
Vanuit het oogpunt van de standaardisatie omvat SEPA in ieder geval de 16 landen die de euro hebben ingevoerd. Ook Europese landen die dat niet hebben gedaan, kunnen deelnemen in de eurobetaalsystemen. Banken in die landen kunnen SEPA-standaarden en -producten invoeren om bij te dragen aan de uniforme Europese betaalmarkt. Landen die niet tot de EU behoren, zullen bovendien op vrijwillige basis de PSD-bepalingen moeten toepassen.
Europa bestaat in dit verband uit de 27 landen van de Europese Unie, plus Zwitserland en de drie landen die met de EU de Europese Economische Ruimte (EER) vormen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.
SEPA omvat dus momenteel de volgende landen:
De 16 eurolanden:
- België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Malta , Oostenrijk, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), Slovenië, Slowakije en Spanje (inclusief de Canarische Eilanden, Ceuta en Melilla).
De overige 11 EU-landen:
- Bulgarije, Denemarken, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar en Noord-Ierland) en Zweden.
De overige 3 EER-landen:
- IJsland, Liechtenstein en Noorwegen
Plus:
- Zwitserland, Monaco en Mayotte en St-Pierre-et-Miquelon.
De Franse overzeese gebieden Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana en Réunion nemen deel, de andere gebieden niet. Andorra, Far Oër Eilanden, Groenland, San Marino, Vaticaanstad, de Kanaaleilanden en Isle of Man maken geen deel uit van SEPA.
Reikwijdte SEPA en PSD